ÄR DU I BALANS? ALLT OM DEN LIVSNÖDVÄNDIGA OMEGA3/6-BALANSEN.

Lax på en tallrik.Lax är rikt på essentiella fettsyran omega3.
De flesta förknippar omega3 med lax, men är det verkligen den bästa källan?

Säkert har du hört talas om fettsyran omega3 och kanske även dess kompanjon omega6. Dessa två fettsyror är essentiella, livsnödvändiga, och måste vara i perfekt balans. Kroppen kan inte producera varken omega3 eller omega6 utan de måste tillföras via kosten. Men med dagens kost har de allra flesta en rejäl obalans pga att vi lätt får i oss alldeles för mycket omega 6 och alldeles för lite omega3. Helst ska dessa förekomma i det optimala förhållandet av 1:1. De allra flesta har dock ett förhållande som är 12:1 eller mer.

Omega3 och omega6 jobbar ihop som ett team, medan omega3 bland annat verkar antiinflammatoriskt och hämmar blodet från att koagulera så gör omega6 det motsatta. Båda behövs dock för en välfungerande kropp. Det är av yttersta vikt att de finns i exakt rätt balans annars kan det t.ex. leda till att kroppen hamnar i kronisk inflammation och kroppen får då kämpa med obalans och inflammation istället för att ta hand om alla andra vitala processer.

Att ha balans mellan dessa fettsyror och tillräckliga nivåer av omega3 är en förutsättning för att hjärna, hjärta och immunförsvar ska kunna fungera normalt. Obalans skapar också många andra problem, allt från muskelvärk och mensvärk till nedstämdhet, hudproblem, trötthet, seg hjärna och allergier. Extra viktigt är moderns intag av omega3 vid graviditet för att barnets hjärta, hjärna och syn ska utvecklas ordentligt, samt för att undvika ”graviditetshjärna/amningshjärna” och förlossningsdepression. Vid långvarig brist på omega3 kan det senare leda till allvarligare problem som hjärt- och kärlsjukdomar.

Obalans och brist på omega3 leder också till att våra celler inte kan ta upp näring som de ska. Runt alla våra celler sitter ett cellmembran som betsår av fett, omega3 ser till så att cellerna håller sig mjuka och genomträngliga så att de kan ta upp näring ordentligt. Kan inte cellerna ta upp näring spelar det ingen roll hur mycket näringsrik mat eller kosttillskott vi tillför kroppen.

olive-oil-salad-dressing-cooking-olive
Vegetabiliska oljor innehåller mycket omega6, särskilt majs-, solros-, soja- och palmolja.

Maten är inte längre vad den varit

I människans historia, då vi fortfarande var stenåldersmänniskor, var det lätt att hålla en balans mellan omega3 och omega6. Människan åt mycket fet fisk som innehöll omega3 och lite spannmål, nötter, frön och vegetabiliska oljor som innehåller omega6. Men i takt med att samhället har moderniserats och att livsmedelsindustrin och industrialiseringen kom igång allt mer så har detta förändrats. I dagens samhälle äts det mycket livsmedel som är naturligt rika på omega6 samt att livsmedelsindustrin tillsätter omega6-rika oljor i det mesta, allt från bröd, pesto, glass osv. för ökad hållbarhet och pga dess låga kostnad. Även dagens fisk innehåller dessvärre omega6 och minimalt med omega3  pga att den odlade fisken matas med foder rikt på omega6 istället för att äta sin ursprungsföda, nämligen alger! Det är faktiskt från algerna som fiskar från sin omega3.

Det spelar alltså ingen jättestor roll med avseende till omega3 om kosten är blandad, vegetarisk eller vegansk. Bristerna är stora oavsett kost, något större hos dem som äter vegetabilisk kost, mer om varför kommer nedan.

Alger är en bra källa till de livsnödvändiga DHA och EPA

Sort, kvalitet och mängd är viktigt

Eftersom kosten idag är så pass obalanserad krävs tillskott för att du ska få i dig tillräckligt med omega3 och nå balans med omega6. För att du ska få effekt av ditt omega3-intag krävs att det är av rätt sort, kvalitet och mängd!

Omega3 är ett samlingsnamn på  fettsyrorna ALA, DHA och EPA. ALA är den typ av omega3 som finns i vegetabilier. Kroppen måste dock omvandla ALA till DHA och EPA innan de kan tillgodogöras. Tyvärr är det så lågt som omkring 5% av intaget av ALA som kroppen faktiskt kan omvandla. Därav blir det faktiska upptaget av omega3 via vegetabilier minimalt. Marint omega3, innehåller DHA och EPA, och är det som kroppen allra bäst kan tillgodogöra sig.

Nu när vi benat ut vilken sort som är den bästa – DHA och EPA, så kommer vi till nästa viktiga punkt nämligen kvalitet! Tyvärr håller inte alla produkter ute på marknaden en god kvalitet. Omega3 är nämligen en väldigt känslig fettsyra som lätt härsknar. För att den ska hålla sig stabil krävs en oerhört stark antioxidant, vitamin e och rosmarinextrakt som ofta används är inte tillräckligt starka utan omega3 hinner härskna innan det når ut i cellerna och önskad effekt uteblir.

Har du ätit omega3-kapslar med fiskolja och sedan rapat fisk så har de kapslarna med all säkerhet varit härskna. Om du sluppit raparna kan det dock ändå härsknat när det kommit ner i magen. Att äta olja som härsknar stjälper mer än det hjälper.

Även mängden omega3 är viktig, för att din kropp ska kunna fungera normalt och du ska få ett ordentligt skydd mot sjukdomar behöver du få i dig ungefär 2-3 gram EPA och DHA per dag, i kombination med en stark antioxidant.

Vad kan du göra?

Efter mycket research förstod jag att det viktiga vid val av omega3 är att produkten innehåller en hög halt omega3 som skyddas från att härskna med hjälp av starka antioxidanter som polyfenoler från olivolja. Mitt val föll då på Zinzino Balance Oil som lever upp till ovanstående krav samt även kommer med ett fettsyratest för att kunna kolla fettsyrasammansättningen i kroppen före och efter intag av balansoljan. Balansoljan finns både som fiskolja samt vegansk algolja. Alla komponenter i oljan är noga utvalda och kommer från råvaror som är GMO-fria.

Vad har balansoljan gjort för mig?

För mig har det gjort stor skillnad att med denna olja balansera omega3 och omega6. Jag har framförallt upplevt en stor skillnad i återhämtningen av min hjärna efter utmattningen. Mer om det kan läsa om detta i inlägget där jag berättar om hur jag blev av med min hjärndimma och hjärntrötthet.

3 reaktioner på ”ÄR DU I BALANS? ALLT OM DEN LIVSNÖDVÄNDIGA OMEGA3/6-BALANSEN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s