ALLA BORDE HA ETERISKOLJA FRÅN LAVENDEL HEMMA

Lavendel är uppskattat av så väl människor som pollinerare

Eteriska oljor är väldigt koncentrerade oljor utvunna ur diverse växter. Dessa oljor kan användas till hud- och hårvård, matlagning, bakning och dryck samt inom aromterapi.

Viktigt att tänka på är att alla eteriska oljor inte passar att äta, akta ögon och slemhinnor. Många ska heller inte användas direkt på huden, eteriskolja från lavendel går dock bra att använda direkt på huden.

Lavendel i olika former är vanligt förekommande vid husmorstips. Eteriskolja från lavendel säga bland annat vara antiseptisk, antiinflammatorisk samt balanserande. Lavendel stödjer hudens läkningsprocess och passar därför bra att använda vid problem med eksem, solsveda, acne och brännskador.

Drick ett rogivande te på lavendelblommor till kvällen

Rogivande

Lavendelns doft brukar oftast beskrivas som lugnande och därför kan lavendelplantor eller eteriskolja från lavendel vara rogivande att ha i sovrummet. Lavendelolja/badolja med lavendel kan även vara trevligt att tillsätta i badkaret för rogivande och avstressande verkan. Även te på lavendelblommor är väldigt smakrikt och en rogivande kvällsdryck.

Lavendel håller ohyra borta i textilier

Mot ohyra och som rumsdoft

Vanligt är också att hitta påsar med lavendel i linneskåp/garderober för att hålla ohyra som mal borta.

De allra flesta kan nog hålla med om att lavendel doftar gott. Ett bra sätt att sprida doften är att hälla lite olja på en tuss papper/tyg/bomull och dammsuga upp den. Nu kommer det att dofta gott av lavendel varje gång du dammsugare!

På huden

Eteriskolja från lavendel går att använda direkt på huden som den är men oftast är den utblandad i något annat, oftast en olja som tex mandel- eller sesamolja. På huden kan lavendel hjälpa vid bristning, brännskador, mot mjäll eller irriterad hårbotten, mot insektsbett samt som skydd mot myggor.

Mot värk och smärta

Lavendel sägs också kunna hjälpa vid huvudvärk och migrän. Även vid muskelsmärta samt reumatiska smärtor kan lavendel ge lindring.

Lavendel är ett riktigt universalmedel och ett måste i husapoteket.

fictional-.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s