LIDER DU OCKSÅ VARJE MÅNAD?! SÅ LINDRADE JAG MIN MENSVÄRK

I över 17 år har jag varje månad kämpat med olidlig mensvärk. Min mensvärk började direkt när jag fick min första mens och har sedan funnits med mig till och från i varierande grad och uttryck. Jag är dock inte den enda. Att varje månad ha ont är inte normalt men oerhört vanligt. Till och med allt för vanligt. Smärta är dock inte en naturlig del av mensen. Men vad finns det för lindring?

Att komma till rätta med min mensvärk har varit som att lägga ett stort och klurigt pussel. Varje pusselbit behövs på plats, men vissa bitar är svårare än andra att hitta. Som jag tidigare sagt i andra sammanhang så har en hälsoutmaning oftast inte en orsak och en lösning utan en kombination av flera lösningar.

Sjukvården har inte kunnat hjälpa mig

Det tog inte många år efter att jag fått min mens innan jag började med p-piller. Förhoppningen var att de skulle kunna hjälpa till med mensvärken*. De hjälpte dock inte utan gav mig diverse symtom såsom en konstig värk i mellangärdet, bröstspänningar och extrem stress. Jag testade olika märken både på p-piller och minipiller utan att det gjorde någon större skillnad. Efter ett antal år valde jag att sluta med piller och börja söka på egen hand efter hjälp. Den hjälp jag kunnat få från sjukvården förutom p-piller har enbart varit värktabletter. Jag har kämpat för att få en ordentlig och genomgående undersökning för att säkerställa att det inte är endometrios utan att lyckas.

I många år fungerade värktabletter hyfsat men jag var tvungen att testa många olika sorter och kombinationer för att hitta något som kunde hjälpa mig. Men att varje månad äta värktabletter flera gånger om dagen i allt mellan 2-5 dagar kändes inte okej eller som någon bra lösning. Egentligen ingen lösning alls utan bara symtomlindring. Jag ville försöka förstå och hjälpa min kropp genom att hitta rotorsaken. Vilket varit enklare sagt än gjort.

*När vi går på P-piller har vi inte mens, utan det är en bortfallsblödning som sker.

Mina symtom

Alla symtom finns inte i dagsläget kvar men jag vill ändå räkna upp dem här så att just du som läser ska känna att du inte är ensam.

  • Mensvärk, kraftig värk i livmodern, rygg, lår och höfter. Varierande intensitet. Påminner om värkar.
  • Kraftiga blödningar med klumpar
  • Tjock slemhinna
  • Utmattning, orkeslöshet & svaghet
  • Illamående & svimfärdig
  • Feber
  • Störd sömn
  • Öm buk
  • Uppblåst
  • Dålig i magen

Alla dessa symtom har påverkat min vardag kraftigt och tvingat mig till sängläge delar av eller hela mensperioden.

Vara min egen detektiv

För att försöka hitta rotorsaken fick jag bli min egen detektiv. Genom åren har jag testat de flesta tips som finns att hitta vilka har gett varierande resultat.

Det finns en uppsjö med tips och råd på google för att lindra mensvärk. Från de enklaste som vilka värktabletter som ger bäst resultat till vetekudde och varm dusch. Och när inte det hjälpte så gick jag över till mer eller mindre avancerade tips som kostråd, diverse kosttillskott, snippsauna, diverse behandlingar och örtte. Jag har nog testat i stort sett allt som går att googla sig till, utan att finna den kompletta lösningen för just min värk. Värme i olika former samt även spikmatta och massagekudde med ir-värme har kunnat ge tillfällig lindring.

Det finns två saker som gett mig lite effekt över tid. Att äta en bra omega-3 produkt med rätt balans som minskar på inflammation vilket är en bidragande orsak till mensvärk och att ta en större dos d-vitamin en gång i månaden. D-vitamin är viktigt för att få igenom en bra ägglossning, är ägget dåligt blir mensen och nästkommande cykel påverkat. Både omega3 och vitamin D gav bra effekt de första månaderna för att sedan sakta gå tillbaka igen. Jag har tolkat detta som att dessa åtgärder är en del av pusslet men inte hela lösningen.

Värken har ändrat karaktär under åren

När jag först fick min mens hade jag enbart en typisk mensvärk, ont i livmodern samt ont ner i låren. Efter ett tag blev värken allt värre och spred sig till länd- samt korsrygg och höfter. Till en början hjälpte enbart alvedon eller ipren men efter ett tag blev jag tvungen att ta en kombination av båda, vilket lugnade en hel del. Efter några år fungerade dock inte denna kombo längre. Jag fick börja prova ut andra sorter och tillslut fick jag utskrivet på recept. Flertalet gånger har till och med värken blivit betydligt värre av att ta värktabletter som om kroppen stretat emot och inte velat bli bedövad eller bortkopplad. Eller kunde jag ha blivit immun mot värktabletter? Går det ens? Något konstigt var det.

Min mensvärk började ändra karaktär en tid efter att jag slutade med p-piller. Det var inte längre enbart regelrätt mensvärk utan värken blev mer och mer annorlunda och kunde variera kraftigt från månad till månad. Det tog dock lång tid innan jag började förstå att det var något mer än bara mensvärk som låg bakom den månadsvisa smärtan. För att hitta svaret behövde jag kolla bortom mensvärk.

Skala lager för lager

Många gånger är problem som funnits länge i kroppen som en lök, där lager för lager behöver skalas bort. För mig har det funnits många olika lager och för varje lager har lösningen varit annorlunda. Varje lager är dessutom inte helt isolerat ifrån de andra vilket gör det än mer trixigt.

Ju mer jag grävt i mitt förflutna, mina inre sår och trauman ju mer värk och smärta av olika karaktär har kommit fram. Efter ett tag började jag förstå på allvar att jag hade flera olika typer av smärta, ibland samtidigt och ibland vid olika tillfällen. Jag har med tiden lärt mig vilken typ av smärta just den aktuella mensen kommer med. Vissa typer av smärta har jag lyckats förstå och också blivit av med och andra har mildrats rejält.

Mina största pusselbitar

Här berättar jag öppet, ärligt och naket om det som jag hittills kommit fram till är de största bidragande orsakerna till att jag varje månad gått igenom några fruktansvärda dagar. Jag hoppas att detta kan inspirera dig som också har det jobbigt eller känner någon som har. Kanske finner ni någon ledtråd här eller känner igen er i det jag berättar.

Muskelvärk

På grund av långvarig stress har mina muskler fastnat i ett konstant spänt läge och bindväven har också blivit påverkad genom att bli stram och torr. Efter så pass många år av stress som jag upplevt så är spända och strama muskler samt bindväv det normala för min kropp. Mina muskler och min bindväv har glömt hur deras egentliga normala är. En spänd och stram muskel tar dessutom mängder med energi och har syrebrist. Vid mens får jag rejält ont i kors- och ländryggen, delvis pga syrebrist men också pga stram bindväv som dragit ihop alla muskler i och kring bäckenet och nerver hamnar i kläm. När livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan så kommer nerverna som redan är i kläm ännu mer i kläm vilket orsakar en fruktansvärd smärta. Och ju mer stress desto mer muskelsmärta.

Muskelvärken är något jag fortfarande jobbar med, jag har ännu inte klarat ut det helt och hållet även om det är bättre. Jag har provat många olika behandlingar och egna tillvägagångssätt genom tex Sensing Yoga. För mig har Sensing Yogan gjort en avsevärd skillnad men inte kunnat hjälpa mig riktigt hela vägen. Jag fortsätter att söka hjälp för att få mina muskler att slappna av och hitta tillbaka till sin naturliga vilolängd. Just nu provar jag djupvågsbehandling för bindväven.

Bakterieinfektion

Under flera månader sommaren -21 upplevde jag en märklig buksmärta vid mens, inte som den vanliga mensvärken utan detta va något utöver. Jag var väldigt öm mitt på buken, vid urnblåsan. Det kändes ungefär som ett ömt blåmärke. Min känsla var att det förelåg någon form av infektion men jag förstod inte hur eller varför.

Vid ett besök på Lundborgkliniken visade det sig att jag hade en halsflussbakterier som lyckats gör sig hemmastadd i magsäcken och tagit sig ner till mina äggstockar och urinblåsa. Min egna känsla om infektion var rätt!

Jag påbörjade omgående en behandling för att få bort denna bakterie, samma behandling som för att bli av med cellförändringar. Bakterien var en envis rackare och det krävdes många behandlingar och besök på Lundborgkliniken.

Första behandlingen påbörjades precis i början på min mens vilket slog ut mig helt och jag mådde sämre än någonsin med hög feber. Det var först då det slog mig att svaghetskänslan i kroppen samt svettningarna de senaste månaderna vid mens måste ha berott på att jag hade feber även då.

Efter ett antal behandlingar kunde bakterien konstateras borta och i och med det så försvann också ömheten och infektionskänslan i buken vid nästkommande mens. Ett lager hade skalats bort.

Ensamhetskänslor och saknad efter att bli omhändertagen

En mensperiod blev en pusselbit väldigt tydlig för mig. Som liten har jag inte blivit ovillkorligen eller utan suck och stön blivit omhändertagen när jag varit sjuk eller mått dåligt. Att jag var sängliggande sågs som en börda och ett problem då jag inte kunde hjälpa till i hushållet. Jag har sedan dess burit på detta sår och tomrum efter att inte blivit omhändertagen.

En månad då jag dag tre in i mensen insåg att mamma inte ringt mig för att kolla hur jag mår så kom värken genast som ett brev på posten. Värken hade börjat lugna sig dag 3 men blev ordentligt triggad då jag kände mig bortglömd och ensam, det påverkade min värk kraftigt. Det blev väldigt tydligt att detta var ytterligare en pusselbit. Jag tog med mig denna insikt till min kommande inbokade tid med samtalsterapi och fick bra förståelse och input kring detta sår och hur det ska läkas.

Mitt sår från när jag var liten är inte upp till någon annan utifrån att läka åt mig som vuxen utan mitt ansvar. Det jag behövde göra var att ta hand om mig själv vid varje mens så som jag inte blivit omhändertagen som barn. Ge mig själv näring, kärlek, förståelse och det jag behöver just i stunden.

Problemet var att jag ofta var så dålig att jag inte orkade ta hand om mig själv, inte orkade göra mat och ge min kropp energi. Detta triggade trauma och minnen om att ingen tar hand om mig. Lösningen var att vara förberedd. Inför kommande mens gjorde jag i ordning matlådor för både frukost, lunch och middag att enkelt bara kunna ta ut ur kylen och värma. Det gjorde avsevärd skillnad för mig. Jag kände att jag kunde ta hand om mig själv vilket lugnade mig och gjorde mig trygg inför mensen. Jag upplevde inte längre att jag var bortglömd och inte blev omhändertagen. Ännu ett lager har skalats bort.

Kolik

När jag var bebis hade jag oturen att drabbas av kolik. Under många månader hade jag mer eller mindre konstant ont i magen och det fanns inget som riktigt hjälpte mig mer än att bli buren och vaggad av mina föräldrar. Denna värk och smärta hos ett så pass litet barn som inte kan göra sig förstådd eller förstå är ju något av ett trauma. Trauman sätter sig i kroppen.

Av en tillfällighet under ett besök hos en av mina terapeuter pratar vi om något som plötsligt fick mig att inse att traumat kring koliken jag upplevde som bebis fanns kvar i min kropp och spelades upp varje månad. Vid kommande mens tog jag och mediterade, föreställde mig mig själv som spädbarn. Jag tog hand om mig själv, tröstade, gosade, gav kärlek och närhet. Jag checkade in med mitt inre spädbarn flera gånger under mensen och upplevde att värken minska varje gång jag gav mitt trauma uppmärksamhet och lyssnade på det.

Nästkommande mens checkade jag in igen men traumat fanns inte kvar. Ytterligare ett lager hade skalats bort.

Lyssna efter vad kroppen försöker säga dig

Oftast är det inte det mest uppenbara som är problemet. Ta in värken och försök förstå den. Vad vill den säga dig? Var kommer den ifrån? Diverse trauman blir läkta genom att känna, lyssna och förstå. Genom att trycka undan och lägga locket på så sparas de i kroppen och påverkar tills dess att du väljer att se på dem och neutralisera dem. Många trauman är svåra och kämpiga men när du väl hittar nyckeln till att låsa upp dem så kommer de inte tillbaka.

För mig fortsätter jakten på några pusselbitar till innan pusslet är helt lagt och löken är helt skalad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s