HÄLSOKOST = HÄLSA GENOM KOST

pexels-photo-704971.jpeg

Kosten är en stor del för att uppnå och behålla god hälsa. Den näring som kosten innehåller är det som kroppen använder för att bygga upp och reparera sig själv, där av är kosten av yttersta vikt! Får inte kroppen tillräckligt med eller rätt näring kommer den att ta av sina reserver. Vid långvarig näringsbrist kommer olika former av symtom och åkommor att uppstå då kroppen inte har tillräckligt med material till att reparera och bygga upp sig själv längre. Det kan få förödande konsekvenser!

Ofta i kostsammanhang pratas det mycket om en balans mellan makronäringsämnena kolhydrater, fett och protein. Makronäringsämnena är det som kroppen främst är uppbyggd av och det är från dessa kroppen får sin energi. Mikronäringsämnena vitaminer och mineraler är dock minst lika viktiga då dessa behövs för flera processer i bland annat ämnesomsättningen. Många processer är inte ens möjliga utan dem! Bra näring är verkligen av yttersta vikt för god hälsa.

Flera faktorer påverkar näringsupptaget

Trots en näringstät kost, av bra kvalitét och kvantitet,  är det inte alltid helt givet att kroppen ändå får den näring som den behöver, det finns nämligen en rad faktorer som påverkar näringsupptaget.

En faktor är hur vi väljer att tillaga vår mat. Vissa mikronäringsämnen är mer känsliga än andra för till exempel värme, C-vitamin är ett exempel som inte tål allt för hög värme. Mer om vitaminer och mineraler kommer att komma i inlägg framöver! Även enzymer som finns naturligt i kosten är känsliga för värme, om vi då har för lite egna enzymer och även för lite magsyra blir det svårt att ta upp näringen.

Vårt näringsupptag påverkas även av så kallade antinutrienter som sapoiner, lektiner och fytinsyra. Dessa finns naturligt i frön, nötter samt sädesslag och hämmar upptaget av näringsämnen och försvårar matsmältningen. Ämnena fungerar som naturligt försvar för växterna mot angrepp från skadedjur, bakterier och svamp. Genom att blötlägga bönor, nötter och frön luras dessa att tro att de ska gro och släpper då ifrån sig de skyddande ämnena. Vid intag av allt för mycket antinutrienter

Stress, miljögifter och åldern påverkar också vårt näringsupptag.  Dålig matsmältning, för mycket kaffedrickande, rökning, brist på bra tarmbakterier och utarmade jordar är ännu några fler faktorer till att näringsupptaget kan bli dåligt.

Optimera ditt näringsupptag

Nu vet du vad som inte är bra och vad som kan påverka ditt näringsupptag, så vad gör du nu?! Det kan låta som en hel vetenskap att få i sig ordentligt med näring. Det som för en stund sedan ”bara” var att äta nyttig mat kan nu verka i stort sett omöjligt. Men lugn, jag kommer att försöka guida dig till att äta ur ett hälsoklokt perspektiv. I några inlägg framöver kommer jag att ta upp några av ovannämnda faktorer och hur du kan öka ditt näringsupptag. Under tiden kan du begrunda ovanstående faktorer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s