DET VAR BÄTTRE FÖRR. I ALLA FALL MER BASISKT!

När något är basiskt, också kallat alkaliskt, har det högt pH-värde medan lågt pH-värde är surt. Vi vet ju alla att en sur miljö är en dålig miljö. Till exempel i en sur sjö är det vanligt att djurarter och växter försvinner. Växter som lever i en försurad miljö blir hämmade i tillväxten, växer långsamt och får svårt att ta upp näring. Ett vanligt sätt att försöka återfå balans i naturen där det har blivit försurat är att kalka. Varför skulle inte det samma gälla människan och hennes kropp? En försurad kropp är en ledsen kropp.

Rätt pH-värdet är extremt viktigt för att allt levande, ska vara just levande! I vår kropp har magsyran ett pH-värde på drygt 1, alltså väldigt surt, vilket hjälper till att bryta ner maten men också döda eventuella bakterier vi får i oss via maten. Blodets pH-värde däremot måste alltid hållas basiskt, mellan 7.35 och 7.45. Detta reglerar njurarna genom att antingen tillverka och tillföra blodet bikarbonat eller utsöndra det via urinen. I tunntarmen, där det mesta av näringsupptaget sker, bör pH-värdet ligga kring 7.

Kroppen är verkligen fantastisk och reglerar allt själv för att alla processer och organ ska fungera optimalt. MEN får vi till exempel inte i oss tillräckligt av de basgörande mineralerna så tar kroppen från sina depåer, till exempel kalcium från skelett eller tänder och magnesium från muskler. Det i sin tur göra att skelett och tänder blir mindre hållbart, det blir urlakat, och benskörhet är bara ett exempel på vad som blir följden. När även depåerna är slut kommer inte kroppen längre kunna tillverka bikarbonat och då heller inte längre kunna reglera pH-värdet i blodet vilket skulle vara oerhört förödande! Så genom rätt kost kan vi tillhandahålla rätt byggstenar och  hjälpa kroppen att hålla sig basisk. Här är en bra och informativ film om just detta.

vegetables-752153_1280
pH-värdet i kroppen kan vi inte vi själva påverka direkt men däremot indirekt genom den mat vi väljer att äta. Naturlig mat ger din kropp rätt förutsättningar för att hålla pH-värdet i balans!

I dagens samhälle sägs majoriteten av alla människor vara försurade, alltså ha ett för lågt pH-värde i kroppen. Detta beror på flera saker, dels att kroppen själv genom olika processer naturligt försurar sig men också att vår kost har ändrats radikalt på kort tid. Vår moderna kost innehåller alldeles för lite mineraler pga utarmning av våra jordar, hård bearbetning/raffinering av våra livsmedel och större konsumtion av snabbmat, socker, snabba kolhydrater, kött, mejeri osv. En kombination av för lite mineraler och för mycket försurande mat ger en försurad kropp.

För knappt 100 år sedan fanns det mycket mer mineraler i den odlade maten. Mineraler som kalcium, magnesium och kalium är basgörande. Med tiden och på grund av extrem odling har det dock blivit allt mindre innehåll av mineraler i jorden, den har blivit utarmad. Mineraler återförs inte till jorden i samma kvantitet som tas från den och heller inte av samma bredd som det fanns från början. Enbart kväve, fosfor och kalium återförs men växter behöver långt många fler mineraler och spårämnen än så för att växa optimalt och bli näringsrik föda till oss. Mineraler kan inte tillverkas av vare sig djur eller växter utan måste tillföras den jord vår mat odlas i. Och tillföras vår kropp genom den mat vi äter.

Basgörande tips

MER

  • Basiska mineraler och även antioxidanter genom bra kost, som mer frukt, grönt och rotsaker, är en enkel lösning för att bli mer basisk i kroppen.
  • Träning, i lagom kvantitet och intensitet är bra, det håller igång blodcirkulationen och lymfan . vilket medför slaggprodukter lättare kommer ut.
  • Andningen spelar en viktig roll, djupa och lugna andetag ger mer syre som hjälper kroppen att hålla sig basisk.
  • Starta gärna dagen med ett glas ljummet citronvatten. Citronen är faktiskt basgörande trots att den smakar surt, den innehåller nämligen basgörande mineraler!

MINDRE

  • Ta bort snabba kolhydrater och processad mat som saknar de viktiga mineralerna och även vitaminer, fibrer samt antioxidanter.
  • Stresshantering är också en viktigt punkt då långvarig stress bidrar till en ökad försurning.
  • Sluta röka! Rök från cigaretter har ett pH på mellan 5-6,5 plus att det innehåller massa dåliga ämnen såsom tungmetaller.
ph-spectrum-051616
Lite hjälp på traven över vilka livsmedel som är mest sura till mest basgörande

Källor: Alpha PlusSmartaMaten,

En reaktion på ”DET VAR BÄTTRE FÖRR. I ALLA FALL MER BASISKT!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s