
Under flera år har jag samlat på min olika recept som blivit stående favoriter varje jul. I år tänkte jag att jag såklart borde dela med mig till er, så att ni också kan baka och laga magiskt goda julfavoriter för en njutningsfull och hälsosam jul!
Alla recept är naturligt glutenfria, utan ägg, utan raffinerat socker och utan mjölkprodukter.
Pepparkakor
- Det första receptet jag vill tipsa om är utsökta och knapriga pepparkakor från Nillas Kitchen. Jag gjorde dock några små justeringar, jag hoppar över ägget samt använder kokossocker + 3 msk vatten istället för rårörsocker.
Saffran
- Apelsin och saffranskaka är ytterligare en favorit från Nillas Kitchen, tyvärr finns det inte längre att hitta på bloggen. Men det finns en apelsin och chokladkaka som är gjord på samma sätt. Skippa choklad och kakao och ha i 0,5 g saffran istället, som du mixar med apelsinen. Denna kaka blir fantastiskt saftig och god plus att den är enkel att göra. Alla jag bjudit den på har varit väldigt positiva!
- Saffranssnurror från Hur bra som helst, går snabbt att göra och blir väldigt goda. Detta recept är verkligen ett ”go to” och helt klart hur bra som helst!
- Till lucia så vill jag gärna ha lussekatter, men naturligt glutenfria lussekatter är svåra då de gärna blir torra. Men det nyaste receptet från Nillas Kitchen är helt okej. Se bara till att hålla koll vid gräddningen, jag hade dem endast inne 10 min för att inte riskera att de blir torra. Lussekatterna kan upplevas svampiga precis när de är nygräddade, men jag frös dem direkt när de hade svalnat och tar sedan fram och tinar i ugnen. Det blir toppen!
Julgodis
- Vegansk chokladkola, denna vill ni bara inte missa. Försvinnande goda och lätt beroendeframkallande! Helt enkelt ett måste på godisbordet.
Julgröt
- Ett måste i juletid är risgrynsgröt, här har ni en variant gjord på kokosmjölk/kokosgrädde som blir sådär fantastiskt krämig och god! Lagas precis som vanlig gröt. Servera med kanel och/eller apelsin plus valfri mjölk.
Risgrynsgröt med kokosmjölk
5dl grötris
8dl vatten
4dl kokosmjölk/kokosgrädde
2 kanelstänger
0,5 tsk salt
Koka ris och vatten i 10 min. Tillsätt kokosmjölk/kokosgrädde, kanelstänger och salt. Låt koka tills det är mjukt.
- En annan gröt att prova är Mandel- och kokosgröt, krämig och len med mild smak, god både med och utan saffran i.
Glögg
- Inte att förglömma är glöggen, att göra egen på must eller råsaft är väldigt enkelt och mycket mindre sött än de som finns att köpa. Ett recept jag brukar utgå ifrån är detta från Paleoskafferiet.