PLASTSANERING, VAD ÄR DET OCH BEHÖVS DET?

Photo by freestocks.org from PexelsUnder ett antal år har uttrycket plastsanering/plastbantning/plastminimering dykt upp på olika forum, bloggar och i tidningar. Vad innebär det? Är det nödvändigt? Det får du veta i detta inlägg. 2013 började jag själv rensade ut all plast ur mitt kök efter att ha hört talas om att plast inte är hälsosamt och gjort bedömningen att det låter vettigt.

Plasten började dyka upp kring mitten av 1900-talet och var då på många sätt revolutionerade. Ordet plast kommer från latin och betyder formbar. Att plasten kan formas i stort sett hur som helst är en stor fördel men tyvärr finns större, mer övervägande, nackdelar. Plast är bl.a hormonstörande, svårt att bryta ner och påverkar hela våran planet negativt.

På senare tid har plasten debatterats hett inom media och inte minst plastpåsen har kommit i blåsväder. Det har cirkulerat bilder på stränder och hav som är överfulla med plast av olika slag. Inom en snar framtid befaras att det i haven kommer finnas mer plast än fiskar. Även bilder och filmer har synts där plast i naturen på olika sätt skadar, och i värsta fall dödar, djur. Jorden håller i detta nu på att svämma över av plast!

Plast är ett samlingsnamn för flera olika material men den mesta plasten tillverkas fortfarande av råolja som blandas med diverse kemikalier för att få till rätt typ av plast. Hårdplast anses dock vara snällare mot människokroppen än mjukplast, då ju mjukare desto mer behöver plasten blandas upp med fler kemikalier, som ftalater, för att få rätt egenskaper. Det har dock börjat dyka upp allt mer miljövänliga och nedbrytbara plasttyper gjorda av förnyelsebara råvaror men det är ännu inte den vanligaste typen.

Rensa ut plasten från ditt hem

Plast kan nog vara ett av de vanligaste materialen i ett kök men även vanligt förekommande på andra platser i ett hem. Plastsanering handlar om att rensa sitt hem på plast, alltså byta ut alla föremål som är tillverkade av plast till mer hållbara och snälla material. De flesta brukar börja med köket då plast, speciellt vid kontakt med värme och med mat – särskilt fet eller sur mat, utsöndrar hormonstörande ämnen. Barnrummet är ett annat ställe som är viktigt att resa ut på gifter då barn är ännu mer känsliga för hormonstörande ämnen än vad vuxna är.

Så vad kan du välja istället för plast?

Välj så rena material som möjligt. Naturmaterial är ett bra val då dessa är mer hållbara och även giftfria (så länge de inte är behandlade på något sätt naturligtvis). Rostfritt, glas, naturgummi, trä, bambu, tyg och sten är bra alternativ till plast. De senaste åren har utbudet av matlådor, köksredskap, skärbrädor, vattenflaskor osv. som inte är i plast växt enormt vilket gör det enkelt att välja ett plastfritt hem! Genom att fynda på tex. Tradera eller loppisar behöver det heller inte bli så dyrt med hållbara alternativ.

Plastens påverkan på vår kropp

De hormonstörande ämnena påverkar vår kropp på flera sätt. Visste du t.ex att plast kan göra dig tjock? Det låter kontroversiellt och något osannolikt men det har kommit flera studier som visar att så faktiskt kan vara fallet. Studierna pekar på att kemiska ämnena stör kroppen och lurar den att öka produktionen och lagring av fettceller, ökar aptiten samt minskar kroppens insulinkänslighet vilket bidrar till viktuppgång. De hormonstörande ämnena, bl.a bisfenol A och ftalater, tros även ha en starkt påverkan till att puberteten kryper allt längre ner i åldrarna.

Att plast inte är ett hållbart material, ur flera aspekter, borde räcka som argument för att konstatera att plast inte är ett material vi bör ta med oss in i framtiden!

 


Mer info
Hos Kemikalieklok hittar du mycket bra information om de olika kemikalier som finns omkring oss dagligen, vad du bör rensa bort samt tips på snällare alternativ.

 

3 reaktioner på ”PLASTSANERING, VAD ÄR DET OCH BEHÖVS DET?

  1. Mycket intressant! Har du några tips på vad man kan göra för att undvika plast förutom i köket? Tycker att mycket plats kommer i i hemmet i alla fall.

    Gilla

    • Kul att du tycker om inlägget! Jag har tänkt skriva fler inlägg på temat plast framöver. Det du kan tänka på överlag är att försöka handla på lösvikt samt att handla så mycket råvaror som möjligt för att slippa alla förpackningar, som oftast består av plast. Lycka till!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s