KONSTEN ATT MOTA BORT EN FÖRKYLNING

→ Inlägget innehåller annonslänkar ←

fever-3063126_1280Vabruari har precis gjort entré och det brukar innebära förkylning och influensa för många. Huskurer, tips och knep för att mota bort förkylningar finns det i mängder. Jag har en känsla av att just förkylningar är den vanligaste åkomman som det googlas husmorstips och huskurer på. Jag själv har desperat sökt efter bra hjälp för att boosta kroppen varje gång en förkylning är i antågande.

De vanligaste tipsen är att äta massa vitlök, ingefära, citron och honung i olika konstellationer. Även gurgla med saltvatten och äta tabletter av röd solhatt är några tips som sägs hjälpa. Just kosttillskott av röd solhatt är nog det som fungerat någorlunda för mig, fast det har snarare förskjutit förkylningen på framtiden än motat bort den. Efter flera års letande och testande har jag lyckats hitta vad som funkar för mig. Kanske funkar det även för dig. Prova vettja’!

Havtorn är ett bär rikt på c-vitamin

C-vitamin

Något som verkligen hjälpt mig flera gånger är C-vitamin i mängder! Redan som liten fick jag alltid C-vitamin när jag var sjuk dock kändes det som att det gjorde varken till eller från. Nu vet jag varför! För att mota bort eller lindra en förkylning har jag läst att det nämligen behövs 1 gram i timmen!

För att komma upp i 1 gram i timmen behöver du ta hjälp av tillskott då det annars är nästintill omöjligt att få i sig den dosen via enbart mat. C-vitamin är dessutom värmekänsligt så mycket går förlorat i matlagningen.

Den C-vitamin jag själv väljer är syraneutral (snäll mot magen) och antingen i pulverform, vilket gör det enkelt att få i mig en högre dos, eller i kapslar (annonslänkar).

pexels-photo-355312
Solljus bidrar till att D-vitamin bildas i huden, en viktig vitamin för bland annat immunförsvaret

D-vitamin

D-vitamin är en annan väldigt starkt immunstärkande vitamin, den har till och med visat sig har bättre effekt än C-vitamin vid förkylningar men även vid andra åkommor har D-vitamin en stor effekt. D-vitamin är antimikrobiellt och skyddar mot bakterier och virus. Det är dock väldigt vanligt med brist på detta vitamin då det är få soltimmar här i Sverige och Norden vilket gör att kroppens depåer inte fylls på ordentligt under de ljusa månaderna.

…en pusselbit till varför luftvägsinfektioner som förkylningar och influensa är vanligast under vinterhalvåret kan vara att vi då får mindre D-vitamin via solen.
Anders Åker

Förutom att våra soltimmar är få så är det även svårt att få D-vitamin genom kosten. Det finns främst i fet fisk, kantareller, ägg och berikade produkter. Däremot behövs stora mängder av dessa livsmedel för att komma upp i en effektiv dos. Tillskott är därför ett bra alternativ för att boosta kroppen. 2000 – 5000 IE sägs vara en bra underhållsdos, vid en annalkande förkylning kan dosen höjas avsevärt för att hjälpa kroppen bekämpa virus eller bakterier.

Tänk på att d-vitamin är ett fettlöslig vitamin vilket gör att den behöver fett för att kunna tas upp av kroppen. Köper du ren d-vitamin så tänk på att äta något fett i samband med att du tar tillskottet. Eller så finns det tillskott med d-vitmin och fett i kombination, flytande d-vitamin i olivolja eller i kapslar med kokosolja.

Sist men inte minst.
Glöm för all del inte att vila!

Lämna en kommentar